Gelibolu Dogal Yapi: Gelibolu, Marmara Bölgesi'nin batisinda, Canakkale Bogazi'nin Kuzeyinde, Avrupa yakasinda, Gelibolu Yarimadasi üzerinde kurulmus, Canakkale iline bagli bir ilcedir. Kuzeydogusunda Tekirdag iline bagli Sarköy ve Malkara ilceleri ile, kuzeybatisinda, Edirne ilinin Kesan ilcasi ile komsudur. Kuzeybatisinda Saroz Körfezi güneydogusunda ise Canakkale Bogazi bulunan ilce,
batidan Eceabat ile sinirlidir.
Iklim: Trakya ve Ege iklim bölgeleri arasindadir. Kuzey'de bulunan Korudagi, sert Trakya ikliminin etkilerini hafifletmektedir. Canakkale Bogazi kiyisinda bulunmasi münasebetiyle yilin dört ayi sürekli hava akimlarinin etkisinde kalmaktadir. Bu nedenle ilkbahar mevsiminin süresi kisadir. Yagislar, sonbaharda etkili olurke, ilkbaharda bir ölcü daha azdir. Kisin en belirgin özelligi kuzeyden gelen sert Poyraz rüzgaridir. Yaz ve sonbahar aylarinda bölgede Akdeniz iklimi hüküm sürer. Sonbaharlar genellikle iliktir.
Daglar: Tekirdag'dan uzanan Ganos Dagi'nin bir kolu Marmara kiyilarini izleyerek Mürefte üzerinden Canakkale Bogazi boyunca Seddülbahir'e kadar uzanir. Diger bir kolu da Kadiköy bucaginin arkasindan ve Bayramic Köyünün sirtlarindan Meric yönüne dogru uzanir. Bir cok yerinde 200 - 400 metre yüksekliklerde degisen engebeler, Gelibolu-Kesan arasinda 725 metreyi bulur. Bu yükselti Korudag adini alir ve ilcenin en yüksek yeridir.
Ovalar: Ilce dar bir yarimadanin uzantisinda bulundugu ve hafif engebeli araziden olustugu icin önemli ovalara sahip degildir. Evrese, Karainbeyli, Sütlüce ve Ilgardere gibi kücük ovalari mevcuttur.
Akarsular ve Göller:Ilcede önemli göl ve akarsu yoktur. Bir kac büyük cay ve dere vardir.
Kavak Cayi: Ilcenin en uzun akarsuyudur. Cokal köyü yakinindan gecere, Kuzeyden gelen bir kolla birlesir ve Saroz Körfezi'ne bosalir. Uzunlugu 50 kilometredir.
Ilgar deresi: Esikci Dagi'ndan kaynaklanarak Üveyik Dagi ve Pazarli Köyü arasindan gecerek Bakacak Tepe yakinlarinda Canakkale Bogazi'na dökülür.
Cokalci Deresi: Münip bes Ciftligi'nden ve Kaynarca'dan gecerek Canakkale Bogazi'na dökülür.
Üc Köprüler Deresi:Cokalca Deresi olarak da bilinen dere, Eceabat yöresinde Ückö
prüler mevkiinden denize dökülür. Yazlari pis ve durgundur.
Bitki Örtüsü: Ilcede bitki örtüsü cam ve zeytin agaclarindan olusur. Korudag'daki cam ormanlari en önemli yesillik alani olusturur. Eceabat yönüne gidildikce kiyi kesimlerinin zeytin agaclariyla kaplandigi görülür. Pazarliköy sirtlarinda önemli sayilabilecek oranda cam alani mevcuttur. Tayfur ve Karainbeyli köyleri arasinda ise mese fundaliklarina rastlanir.