Yenice
Tarihcesi:
Bölgeye Türkler'in yerlesmesiyle önce Yanoba ve Dalyanoba denilmis, daha sonra İnceköy ve son olarak Yeniceköy adi verilmistir.
İlcemizin bulundugu bölgede yapilan arkeolojik calismalar sonucunda, Cilalitas devrinde yasandıigi ortaya cikmistir. Milattan önce Bitinler, Assuvalilar, Truvalilar, Hititler, Luviler, Dorlar, Lidyalilar, Persler, Bergama Kralligi ve Roma İmparatorlugu'nun nüfus sahasi icinde kalmistir. Milattan sonra Roma İmparatorlugu'nun parcalanmasiyla Bizans Imparatorlugu hakimiyetine girmistir. 14. yüzyilin basinda Karesi Beyligi ve daha sonra da Osmanli Devleti topraklarina dahil olmustur.

Dogal Yapi: Yenice Marmara bölgesinin Güney Marmara bölümünde Biga yarimadasinin ic kesimlerinde yer alir. Canakkale ilinin güneydogusundadir. Yüzölcümü 1367 km² olan Yenice, Canakkale ilinin en büyük ilcesidir. Dogu ve güneyde Balikesir, güneybatida Bayramic, bati ve kuzeybatida Can, kuzeyde de Biga ilceleriyle cevrilidir.

Daglar: Yenice ilcesinin arazisi icinde bulundugu Biga yarimadasi gibi fazla yüksek olmayan engebeli alanlardan olusur. İlce merkezinin denizden yüksekligi 276 metredir. İlcenin baslica yükseltileri Aladag (963 m), Sakar Dagi (Asar 929 m) ile ilcenin kuzeyindeki Güre Dagi’dir. Asar Dagi ilcenin güneyinde dogu-bati dogrultusundaki sirtlar boyunca uzanir. Derelerle parcalanmis bir görünümü vardir.

Ovalar: Yenice ilcesinde daglar arasinda yer alan genisce ovalar da vardir. Bu ovalar olusum bakimindan tektonik kökenlidir. Yer kabugunun cökmesiyle olusmustur. Yer kabugunun kirilarak cöken kesimlerinin, akarsularin getirdigi alüvyonlarin buralarda birikmesiyle olusmuslardir. Kuzey Anadolu fay hattinin Yenice’den gecmesi bu ovalarin tektonik kökenli oldugunu göstermektedir. Bu ovalardan Yenice ve Agonya ovalari dogal bir gecit ile birbirlerine baglidir.

Iklim: İlcenin iklim özelliklerine bakilacak olursa Akdeniz, Karadeniz ve kara ikliminin karisimi olan Marmara iklimi görülür. Bu durumu bitki örtüsü özellikleri de destekler. Cünkü ilcede Akdeniz, Karadeniz, kara ikliminde yetisebilen bitki türleri görülmektedir. İlcenin güney kesimlerinde Akdeniz iklimi özellikleri kendini belli eder. Ancak Akdeniz iklimi enlemin etkisi karasallik nedeniyle bazi özelliklerini yitirmistir. İlcenin bu kesimlerinde yazlar kurak ve sicak, kislar iliman ve yagislidir. İklim özellikle ilce merkezi cevresinde karasal özellikler tasir. İlcenin diger alanlarinda ise Marmara iklim tipi görülür. Yazlar iliman ve yagissizdir. Kislar ise yagisli ve soguktur. İlcede en soguk ay ocak, en sicak ay ise temmuzdur. İlce orta derece yagis alir. (650-700 mm) İlcede ekimden nisan ayina kadar donlu günler görülür. İlcede rüzgarlar daha cok kuzeydogu ve güneybati yönlerinden eser. Ilcede zaman zaman siddetli lodos rüzgarlari da eser.


Akarsular: İlce topraklarindan kücük akarsular kaynaklanir. Bu kücük akarsular Gönen cayi ve Kocacay’in baslangic kollarini olustururlar. Bu akarsular araciligi ile Marmara denizine dökülürler. Dolayisiyla Yenice’deki akarsular acik havza özelligi gösterirler.

Bitki Örtüsü: Yenice ilcesinin en dikkati ceken özelliklerinden biri bitki örtüsü özellikleridir. Cogunlukla yaprakli türlerle ibreli türlerin olusturdugu karisik ormanlar yaygindir. Bölge ormanlarinda Akdeniz, Karadeniz, kara ikliminde yetisen türler görülür. İlce ormanlarinda görülen belli basli türler sunlardır: Kizilcam, Karacam, Mese Türleri, Kestane, Göknar, Gürgen, Kayın, Cınar, Kızılagac, Karaagac, Disbudak, Ihlamur, Fındık.